Domain yapısı içerisinde Bilgisayarı domaine ekleme yetkisi olarak geçen yetki aslında kullanıcıların bilgisayarı domain yapısına dahil etmesidir. Bu yetkiyi kullanıcı veya kullanıcı gruplarına tanımlayabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar bilgisayarları domain yapısına dahil edebilmektedir. Bu yetki için 2 farklı metot bulunmaktadır. Bunlardan 1.cisi group policy ile 2.cisi ise delegasyon ile olmaktadır.
Bu yazımızda 2 metot ile nasıl yapabilirsiniz onları göstereceğiz.
Domaine Ekleme Yetkisi Group Policy Yapılandırılması
Server Manager > Tools > Group Policy Management konsolunu açınız. Bununla beraber Default Domain Policy ilkesini düzenle seçeneğini kullanınız.

Daha sonra Computer Configuration > Policies > Windows Settings > Security settings > Local Policy alanına geliniz. Bu alanda bulunan User Rights Assigment kısmında “Add workstations to domain” seçeneğine tıklayanız.

Açılan arayüzde Define these policy settings kutucugunu işaretleyerek Aşağıda bulunan Add User or Groups seçeneğine tıklayın. Böylelikle hangi kullanıcı ya da grubu seçmek istiyorsanız seçebilirsiniz.

Grubumuzu eklemiş olduk. Bu grubun üyeleri artık bilgisayarları domain yapısına ekleyebilirler.

Bu tip işlemlerde grup kullanmak daha mantıklı olacaktır. Daha sonrada bu yetkiyi vereceğiniz kişileri bu gruba koyabilirsiniz. Otomatik olarak bu yetkiyi alacaklardır.
Diğer Yöntem Delegasyon Yöntemi Kullanarak
Hangi OU üzerinde yetki vermek istiyorsanız o OU yu seçiniz. Ve sağ click ile Delegate Control seçeneğine tıklayınız. Bu sayede istenilen OU altındaki bilgisayarları domaine dahil edebileceğiz.

Önünüze gelen ekrana Next diyerek devam edin.

Daha sonra add seçeneğini kullanarak istenilen kullanıcı veya grubu seçiniz.

Create a custom task to delegate seçeneğini seçip özelleştirme işlemine başlayalım.

Ekranda çıkan Obje tipinde Computer object kısmını seçin. Ayrıca create selected objects in this folder kısmını işaretleyiniz.

Verilecek yetkiler bu alanda seçilir. Ekranda gösterilen şekilde işaretleme yapın ve Next diyerek devam edin.

Son aşamada size küçük bir özet bilgi geçmektedir. Finish diyerek devam ediniz.

Bu sayede kullanıcılara veya grouplara Bilgisayarı Domaine Ekleme Yetkisi nasıl verilir. 2 metodu kullanarak anlatmış olduk. Bu sayede yetkili kişilere bu yetki verilerek kullanıcılar bilgisayarları domain yapısına katabilirler.
Group policy ve Active Directory Yapısında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kategorileri kullanabilirsiniz.
- Account
- Active Directory
- Active Directory Güvenlik
- Genel
- Group Policy
- Hyper-V
- PowerBi
- Raporlama
- SCCM
- Script
- SQL
- Veeam Backup & Replication
- Windows
- WSUS